Son yıllarda ‘’prososyal davranışlar’’ tanımı sık kullanılmaya başlanmıştır. ‘’olumlu kişiler arası ilişkiler’’ olarak da adlandırılabilir. Bunlar, empati, işbirliği, paylaşma gibi diğer insanların mutluluğu ile ilgili ve diğer insanların yararına olan duygular olarak düşünülmektedir. Prososyal davranışta bir bedel ödeme, fedakarlık veya risk söz konusudur. Örneğin; arkadaşlardan biri oyun hamuru küçük olduğu için ağlayan bir çocuğa kendiliğinden oyun hamurundan bir kısmını vermesi gibi. Burada herhangi bir ödül beklentisi yoktur.
Prososyal davranış yaklaşık olarak 2 yaş civarında sergilenmeye başlar. Anne baba ve kardeşler prososyal davranışın gelişmesinde çok önemli role sahiptir.
Çevresindekiler ile kendilerine bakım veren kişilere güvenli ilişkileri olan okul öncesi dönem çocukları, olumsuz ilişkileri olan çocuklara oranla kardeşlerini, yaşıtlarını teselli etmede daha girişkendirler.
Çocuklarda Prososyal davranışların gelişimini destekleyecek bazı öneriler;
• Anne baba ve eğitimciler prososyal davranışların gelişiminde olumlu model olmalıdır.
• Çocuklara prososyal davranışların konu olduğu hikayeler anlatılmalıdır, sonrasında çocuklarla konuşulup tartışılabilir.
• Birbirlerinin farkında olma, işbirliğine yönelik yarışmalı oyunlara sık yer verilmelidir.
• Çocuklar kendiliğinden sergiledikleri prososyal davranışları ( eşyasını paylaşma, yardım etme vb) sözel olarak ya da mimiklerinizle onaylayıp takdir ettiğinizi belirtin.(gülümseme, göz kırpma vb.)
Artan, İsmihan; Bayhan, Pınar(2004) Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Morpa-İstanbul
YASAL UYARI : www.gelisimuzmani.com'un içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. www.gelisimuzmani.com sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitemizdeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır.