Utangaçlık, çocuklarda görülen diğer davranış biçimleri gibi yaşa ve gelişim sürecine göre farklılıklar gösterebilir.
Utangaçlık duygusu, yabancılarla karşılaşma durumunda artış gösterebilir. Bu da çocuğun büyüme döneminde normal kabul edilebilecek bir durumdur. Yabancılara karşı çekingenlik ilk olarak bebeklik döneminde ortaya çıkar, 4-5 yaşına kadar ve bazen daha uzun süre devam edebilir.
Siz Neler Yapabilirsiniz?
Ona sosyalleşebileceği ortamlar hazırlayabilirsiniz; utangaçlık, sürekli sosyal ortamlara katılmakla giderilebilen bir durumdur. Yeni biriyle tanışmak bile sürekli olarak tekrarlanan bir durum haline gelirse, zamanla daha az gerginlik yaratacaktır. Çocuğunuza sosyalleşmesi için birçok seçenek sunmalısınız. (dans, spor, kültür kursları, doğum günü aktiviteleri vb)
Olumlu bir örnek sunabilirsiniz; utangaçlığı bir sorun olarak yaşayan çocukların çoğunun anne babası da utangaçtır. Çocuğunuzun utangaçlığını yenmesi için dışa dönük biri olmanıza gerek yok, ama sosyal ilişkilerinizde duyduğunuz rahatsızlık duygusunu azaltmayı öğrenmiş olmalısınız. Çocuğunuz gibi siz de sosyalleşme yeteneklerini geliştirebileceğiniz yeni fırsatlar bulabilirsiniz. Bu sizin kendinizi rahat hissetmenize ve sonra başarılı olmanıza yol açacaktır.
Onun dışa dönük olması için pratik yapmasını sağlayabilirsiniz. Yaşanan durum kendisine aşina gelmeye başladıkça utangaçlığı azalacağından çocuğun iletişim kurma pratiği yapması yararlı olur. Aile toplantılarını çocuğunuzun pratik yapacağı ortamlar olarak düşünün. Ona karşısındaki kişinin söylediklerini dikkatle dinlemesini öğretin. Bu durum çocuğun üzerinde hissettiği baskıyı unutmasını sağlar. Göz teması utangaç çocuklar için zordur. Yine de bu konuda pratik yapmasının bu zorluğu hafifleteceğini söyleyin.
Kaynak; Swedo, Susan; Leonard, Henrietta; Çocuktur Geçer!Epsilon yayınları, İstanbul-2003
***Her konuda olduğu gibi çocuğun karakterinin temellerinin atıldığı aile ortamı çok önemlidir. Çocuğa ev ortamında verdiğimiz güven, onu sosyal ortamda kendine güvenen kişi kılmada ilk şarttır. Onun fikirlerine saygı göstermemiz, düşüncelerini küçümsemeden dinlememiz, onunda evle ilgili kararlarımızda söz vermemiz, girişken, sosyal bir çocuk olmasında en temel adımlardır…
Çocuk Gelişimcisi Ebru AYYILDIZ
YASAL UYARI : www.gelisimuzmani.com'un içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. www.gelisimuzmani.com sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitemizdeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır.