Davranış problemlerini (olumsuz davranışları) nasıl azaltabiliriz!..
Görmezden gelme; oldukça sık kullanılan ve çoğunlukla faydası görülmüş bir yöntemdir. İlk başlarda öfke nöbetleri şeklinde patlamalar olsa da sabırlı olmalı ve dikkatini başka yöne çekmeli ya da görmezden gelmeye devam edilmelidir.
Onaylamama; çocuklar onay gördükleri ve hoşlarına giden davranışları, caydırıcı bir durum olmadığı sürece yaparlar ve zevk alabilirler. (örneğin çizgi filmlerden şiddeti izleyen bir çocuk, arkadaşının canının yanacağını düşünemez ve zevk alabilir ona zarar vermekten) o nedenle yanlış davranışını, her zaman çocuğun yaşına uygun dille durumdan hoşlanmadığımızı belirtmeliyiz.
Nasıl cezalar verilebilir?..
Ortamdan uzaklaştırma cezası; çocuk istemediğiniz yanlış bir şey yaptı ise (oyun sırasında arkadaşına veya eşyaya zarar verdiyse) ‘’bunu yaptığın için 5 dk. dışarıda kalacaksın’’ denmeli (ya da odası) ancak önemli olan çocuğun gönderildiği ortam eğleneceği, oynayacağı ortam olmamalı, sıkılması gereken bir ortam olmalı ve ceza süresi bitince ‘’evet şimdi oyuna devam edebilirisin ama ne yapmaman gerektiğini biliyorsun’’ deyip çocuğu utandırmadan konuşmayı kesmeli.
Sevdiği şeyden mahrum bırakma; çocuk istenmeyen bir şey yaptığında o günlük ya da bir süre (duruma göre değişebilir) sevdiği bir şeyden uzaklaştırılabilir ya da sevdiği bir şey o gün, o an verilmez. (örneğin böyle davrandığın için- bunu yaptığın için..….bugün parka gitmek yasak, sana çok kızdım ve 10 dakika benimle konuşmanı istemiyorum, bugün marketten istediğin alınmayacak vb) Çocuğun sevdiği şeylerden kısa süreli mahrum bırakılması işe yarayabilecek yöntemlerdendir.
Fiziksel ceza; çok tavsiye edilmemekle birlikte diğer yöntemler işe yaramadığında nadiren kullanılabilir. Şiddet eğer ki çocuğun sevdiği kişiden geliyor ise gururu incinir ve acıyı değil vuruşu hatırlar daha çok. Ama bazı durumlarda; örneğin sürekli prize parmağını sokmaya çalışan çocuğun eline vurulabilir, vuruş hiçbir durumda asla yüze olmamalıdır, yüze vuruş çocuğun benliğini incitir ve ileriye dönük sosyal, duygusal sorunlara yol açabilir.
Çocuk Gelişimcisi Ebru AYYILDIZ
YASAL UYARI : www.gelisimuzmani.com'un içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. www.gelisimuzmani.com sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitemizdeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır.