Sizin çocuğunuz hangi modelde eğitiliyor
Milli Eğitim Bakanlığı’nın önümüzdeki yıl tüm Türkiye’de uygulamaya koyacağı yeni müfredat ‘yaşayarak öğrenme’ modeli üzerine yapılandırıldı. Anaokullarında çocuklar altı farklı modelle eğitiliyor. Okul seçimi yaparken hangi modelde eğitim yapıldığını bilmenizde yarar var.
Kışa hazırlığı turşu kurarak, reçel yaparak öğrenen, Atatürk´ü anma haftasında Dolmabahçe Sarayı´na giden, yıldızları teleskopla gören, hava durumunu meteoroloji merkezinden takip eden, tavşanların deri değiştirmesine okullarının bahçesinde tanık olan çocuklar yetiştiriliyor. Bu çocuklar üç yaşından itibaren yaşamlarında yer alan her bilgiye görerek, dokunarak, yaparak ulaşıyor.
Ezberci eğitimin yerini ´yaşayarak öğrenme´ ya da diğer bir deyimle ´aktif öğrenme´ alıyor.
Çocuğunuzu okul öncesi eğitim kurumlarından birine verecekseniz ya da halen buralarda eğitim görüyorsa, uygulanan eğitim modelinin ne olduğunu öğrenmenizde yarar var. Eğitim modelinin hangi unsurları içerdiği, ne amaçla kullanıldığı da bilinmeli. Çünkü uygulanan modeldeki temel amaç, aile olarak isteklerinize, hedeflerinize uygun olmayabilir. Çocuğunuzun ilgisi, yeteneği, kapasitesi de model seçiminde dikkat edilecek diğer unsurlar.
Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitim Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doçent Rengin Zembat´a göre eğitim modelleri arasında çok büyük farklılıklar yok. Okul öncesi eğitim felsefesi yaratılırken çeşitli kuramlardan yararlanıldığını belirten Yrd. Doçent Rengin Zembat "Son dönemde çoklu öğrenmeden bahsediyoruz ama bu çoklu zekâ ile karıştırılmamalı. Eklektik bir program söz konusu. Okul öncesi eğitimde çoklu zekâ, yaratıcı oyun gelişimi, davranışsal teori, sosyal öğrenme var. Hepsi birleştirilerek, zenginleştirilmiş bir program olarak ortaya çıktı. Modeller temelde aynıdır" diyor.
Zembat, eğitim modelleri konusunda ailenin de bilinçli olması gerektiğinin altını çiziyor;
"Ülkemizde Montessori yöntemini tam olarak uygulayan okul olduğunu sanmıyorum. Çünkü bu yöntem özeldir. Ortamı, amaçları farklıdır, özel materyal gerektirir. Öğretmen olduktan sonra kişinin en az bir yıl bu yöntem için ayrı bir eğitim alması gerekir. Bu eğitimi Türkiye´de veren yer yok. Yurtdışına gidilmeli. Montessori yöntemini uyguladığını söyleyen bir okula bu diploma sorulmalıdır. Waldorf yöntemi de kendi öğretmenini yetiştiren bir modeldir."
Rengin Zembat´a göre eğitimciler, varolan modellerin hepsinden yararlanmalı. Çünkü çocuklar bu modellerin hepsinden yararlanıldığında daha iyi gelişiyor. Çoklu zekânın geliştirilmesi için aktif öğrenme (yaşayarak öğrenme) modeli uygulanmalı.
Yrd. Doçent Zembat, model seçiminde bazı kriterlerin önemli olduğunu belirterek şunları söylüyor:
"İstanbul´da Bebek, Ulus, Kadıköy için ayrı, Kartal, Pendik, Ümraniye için ayrı program hazırlamak gerekir. Kiminde High-Scope yöntemini ön plana alırız, kiminde Montessori yöntemi öne alınır. Çocuğu tanımak, çevresel ihtiyaçları keşfetmek gerekir. Okul yöneticileri çevresini iyi tanımalı, ailenin ihtiyaçlarını belirlemelidir. Çok yüksek teknolojili oyuncaklar istemiyoruz. Her yöntemde gerçek objeler ön plana konulmalı. Okullarda doğal çevreden gelen materyaller kullanılmalı."
Zembat, yaşayarak öğrenme modelinin çocuk için daha kalıcı öğrenme sağladığına dikkat çekerek bunun nedenini şöyle açıklıyor:
"Duyduklarımızın yalnızca yüzde 10´unu, gördüklerimizin yüzde 30´unu, hem duyup hem gördüklerimizin yüzde 50´sini, ama bunlara dokunmayı eklersek hatırlama yüzde 90´a çıkar. Aktif öğrenmede çocuk etrafına daha dikkatli bakar."
Zembat "Aileler kaliteli bir eğitim istiyorlarsa, bir okulu seçerken dört önemli unsura dikkat etmeliler. Binanın fiziksel donanımı, öğretmenlerin nasıl bir eğitim aldıkları, hangi programı uyguladıkları ve aile katılımının ne oranda olduğu önemlidir" uyarısını yapıyor.
YASAL UYARI : www.gelisimuzmani.com'un içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. www.gelisimuzmani.com sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitemizdeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır.