Yaratıcılık; düşünme, hayal gücü, yetenek, istek, araştırma gibi kavramlarla doğrudan ilişkilidir. Yaratıcılık doğuştan gelen bireysel özelliklerin yanısıra geliştirilebilen bir kavramdır. Hal böyle olunca çocukların yaratıcılıklarının gelişmesi yönünde programlar hazırlamak ve onları bu yönde eğitmek önemlidir. Yapılan araştırmalar incelendiğinde zeka ile yaratıcılığın ayrı olduğu görülmektedir.
Yaratıcılığı gelişen çocuk, gelecek yaşantısında da sorunlara kolay çözümler üretebilen, analitik düşünebilen, başarılı, yetenekli, fikirlerini özgürce dile getiren bir birey olur. Bu doğrultuda;
-Okul ve aile ortamının etkisi göz önüne alınarak yaratıcılığı destekleyici etkinlikler planlamak gerekir ve çocuğa sergilenen tutumların yaratıcılıklarını kısıtlayıcı olmamasına dikkat edilmelidir.
-Sordukları soruların bi sonu olmasa da sıkılmadan sabırla onlara cevap verilmeli, mümkün olduğunca da ona sorular sorarak düşünmeye teşvik edilmeli.
-Çocuğun konuşmasına, fikirlerini söylemesine, sorular sormasına fırsat verilmeli. Çocukların ilgi ve merakları uyanık tutulmalı.
-Alınan oyuncaklar, okullarda uygulanan eğitim materyalleri yaratıcılığı destekleyici niteliklere sahip olmalı.
-Okulda yapılan etkinliklerde öğretmenler de esnek davranmalı ve çocuğun kendilerinden bir şeyler katmalarına izin vermeliler. Klişe projelerin dışına çıkıp tamamen çocuğa özgü bir çalışmanın ortaya çıkması gelişim için oldukça önemlidir. Amaç estetik açıdan en güzel ürünün ortaya çıkması değil, çocuğun gelişimini desteklemek olmalıdır.
Çocuk Gelişimci Nazlı ŞENSOY
YASAL UYARI : www.gelisimuzmani.com'un içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. www.gelisimuzmani.com sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitemizdeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır.