Çocukların fikirleri kendileri için hiç de çocukça değil, aksine dünyanın en mantıklı, en doğru buluşudur. Hayal dünyaları o kadar geniştir ki, sorunların çözümü de hayal dünyalarında sınırsızdır ve en ciddi soruna bile yetişkinmiş gibi bakmaya çalışıp kendilerince düşüncelerini söylerler. Çocuk aile içerisinde herhangi bir konuyla ilgili olarak fikrini söylediğinde, umursanmadığını, dinlenmediğini ve önemsiz olduğunu hissettiğinde kendisinin de değerli olmadığı hissine kapılır. Oysaki sundukları fikir kendi dünyalarında en mantıklı ve çözümleyici olandır. Fikirlerinin önemsenmediğini hissetmesi özgüven sorunlarını da beraberinde getirmektedir.
Çocuklar da aile içerisinde olan problem durumlardan haberdar olmalı ve fikirlerini rahatça söyleyebilmeliler. Onları dinlediğimizi ve önemsediğimizi farkettirmek gerekir. Fikirlerinin bizim için önemli olduğunu hissettirmek, kendilerinin bir birey olduğunun farkına varmalarına yardımcı olacaktır. Sundukları fikirler size çok saçma ve çocukça gelebilir. Fakat bunu, " Sen sus. Sen çocuksun, büyüklerin işine karışma. Sen ne biliyorsun ki! " gibi cümlelerle onları kırarak belirtmek doğru değildir. Onları dinleyip, fikrinin doğru olduğunu söylemek, fakat hangi sebeplerle onun düşündüğü gibi olamayacağını onlara açıklamak gerekir. Böylece kendini daha iyi hissedecek hatta size yardımcı olmak için yeni fikirler üretme çabasına girecektir ki, bu da onun sorunlara çözüm bulma yeteneğinin gelişimine yardımcı olacaktır.
Çocuklar da ayrı bir bireydir, lütfen onları küçümseyerek kırmayalım. Bazen büyüklerin de onlardan öğreneceği çok şey olabileceğini unutmamak gerekir...
Çocuk Gelişimci Nazlı ŞENSOY
YASAL UYARI : www.gelisimuzmani.com'un içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. www.gelisimuzmani.com sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitemizdeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır.