Çocukla mümkün olduğu ölçüde sözel iletişim kurulmalıdır. Bunun için:
-Çocuğumuzla doğumdan itibaren konuşmalıyız. Ama bebek gibi değil. En iyisi sakin bir üslupla açık, net kurulmuş basit cümlelerle konuşalım. 1-2 yaşlarındaki çocukla somut ve tekrarlayıcı bir dille konuşmak yararlı olur.
-Bebekler ve çocuklar genelde ne demek istediklerini bilirler, fakat ağızlarından çıkan sesleri ve kelimeleri anlaşılabilir hale getirmeyi beceremezler.
-2-2.5 yaş civarındaki çocuklar konuşmaya başlarken çeşitli sorularla motive edilmelidir.
-3 yaşındaki çocuklar konuşmaktan zevk almaya başlarlar.
-3- 3,5 yaşlarında değişen, alçalıp yükselen ses tonu ve abartılan ifadeler çocuğun dikkatini çeker.
-4 yaş dolayında anlama ve bilme seviyesi gelişmiştir. Aynı veya zıt görüşte olma etkilidir.
-5 yaşlarında çocuk dili kavramada yetişkine benzerlik gösterir. Diğer kişilerle konuşmayı yürütür. Olumlu teklifleri, övgü ve güldürüleriler hoşuna gider.
-İletişime çocuğun dikkatini çekerek başlamalı, dikkat süreleri kısa olduğu için konuşma mümkün olduğu kadar kısa tutulmalıdır.
-Çocuğumuza renkleri öğretelim. Renkler bize konuşma becerisi konusunda epey ipucu verecektir. Renk adları, miniklerin rahatlıkla doğru şekilde telaffuz edebileceği seslerden oluşmaktadır.
-Onlara uzun kelimeler öğretelim. Çocuklar birçok yetişkinin zorlandığı uzun kelimeleri sever ve şaşırtıcı şekilde başarıyla telaffuz ederler. Böylelikle de "dil sevgisi" geliştirirler.
-İletişim sırasında güler yüzlü olalım.
-Bebeğimizin çıkardığı sesleri taklit edelim. Ona ismi ile seslenelim.
-Bütün bunlar için çocukla çok vakit geçirelim, ilgilenildiğini ve sevildiğini hissettirelim.
-Mümkün olduğunca yaşıtları ile birlikte oyun oynamasını sağlayalım. İnsanlar arasında sık sık bulunduralım.
-Konuşma zorluğu gördüğümüzde dikkatini konuşma zorlukları üzerine çekmeyelim.
Kaynak: Saygılı, S., Çocuk Psikolojisi, 2007
YASAL UYARI : www.gelisimuzmani.com'un içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. www.gelisimuzmani.com sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitemizdeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır.