İnsan psikolojisi çok karmaşık, sürekli değişen ve gelişen bir olgudur. İnsan pek çok şeyi sonradan öğrenir.
Biz bize gelen uyaranları değerlendirerek öğrenmemiz gereken davranışları seçer ve öğreniriz. Bu çocuk psikolojisinde de böyledir.
Çocuk büyüklerini hem gözleyerek, hem de onların kendisinden yapmasını istedikleri davranışlara uyarak öğrenme sürecine devam eder.
Öncelikle anne baba ne konuda olursa olsun eş tutumlar sergileme yoluna gitmelidirler.
Annenin bir tutumu veya olmasını istediği bir uygulamayı ne baba ne de ailenin diğer fertleri engellememelidir. Uygulanacak davranış uygulamaya konmadan önce anne baba aralarında konuşup fikir birliğine varmalıdırlar.
Örneğin anne çocuk saat 9.30´da yatmalı diyorsa, baba ya buna uygun davranmalı ya da anneyle konuşup bir başka saatte fikir birliğine varmalıdırlar. Yani uygulamada veya karar verildikten sonra yapılacak tutum değişiklikleri çocuğun kafasını karıştırabileceği gibi çocuğun size olan güvenini de sarsabilmektedir. Bu durumu fark eden çocuk sizi kullanmaya başlayabilir veya uyku saatini suistimal edebilir. Bu gibi durumlar çocukların genel davranışlarında hırçınlık, huysuzluk, söz dinlememe, huzursuzluk davranışlarını getirecektir.
Çocukla ilişkilerimizde tutarlı olmak, alınan kararlar konusunda anne babanın birbirlerini desteklemeleri çocuklara örnek bir davranış olacağı gibi çocukların çok hoşuna gider. Ruhsal bir huzur ve rahatlama duymalarını sağlar. Onları rahat, esnek, hoşgörülü ve kendileriyle barışık çocuklar haline getirir.
Ayrıca çocuklar anneleriyle babalarının aynı fikirde olmasından çok hoşlanırlar. Yani çocuğun gözünde annesiyle babasının iyi anlaşıyor olması onun için çok değerlidir ve onun kendine olan güveninin pekişmesini sağlar.
Aile içinde sevginin, karşılıklı anlayışın ve hoşgörünün olması çocuğu her durumda mutlu edecektir. Hem onlar için sevinir, hem de kendisinin böyle bir anne babanın çocuğu olduğu için mutlu olur. Pek çok çocuk anne babası küsken onları barıştırmaya çalışır.
Anne babasının el ele tutuşmasını, sarılmasını, birbirleri hakkında güzel sözler söylemesini ister. Hatta bu tür davranışların sık sık tekrarlanmasını isterler.
Uzman Psikolog Alanur ÖZALP
YASAL UYARI : www.gelisimuzmani.com'un içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. www.gelisimuzmani.com sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitemizdeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır.