Hamilelik çok güzel geçirilmesi gereken bir dönemdir. Bu dönemde her anne adayının ortak özellikleri görülür.
Anne adayları kaygı, heyecan ve korku duyabilmektedirler. Hele hele ilk doğumda burada en önemli korku “doğumda acı duyacak mıyım” korkusudur. Veya kadında “Ben doğum sancısına dayanabilir miyim” endişesi olacaktır. Bu konuda anne adayına bilgi vermek gerekmektedir.
İkinci korku bebek kız mı erkek mi olacak korkusudur. Bu bizim toplumumuzda erkek çocuğun özellikle babalar ve aile büyükleri tarafından fazla istenmesi sonucu her annenin kafasını meşgul eden bir durum olma özelliğini hala korumaktadır. Anne ne kadar eğitim seviyesi yüksek olsa da Türk toplumunda erkeklere verilen haklardan dolayı bebeğin erkek olmasını arzu edebilmektedir.
Üçüncü korku bebeğin sağlıklı olup olmayacağı konusudur. Bu da annenin kafasını meşgul eden bir olgudur. Anne adayları hamilelik dönemlerinde beslenmelerine çok dikkat etmelidirler. Hamilelik süresince doktora sormadan hiçbir ilaç kullanmamalıdırlar. Röntgen çektirecek ya da dişçiye gideceklerse mutlaka hamile olduklarını belirtmelidirler.
Özellikle bu dönemde bir başka korku ise çirkinleşirsem, artık eşim beni beğenmez ve arzu etmez korkusudur. Bu dönemde erkeklere çok fazla görev düşmektedir.
Hamilelik döneminde eşler jimnastik yapmalıdırlar. Jimnastiğin iki önemli yararı vardır. Birincisi bu dönemde fazla kilo almamış olurlar. İkincisi ise doğum daha kolay olur.
Hamilelik döneminin bir diğer korkusu da cinsel ilişkiye gireyim mi girmeyeyim mi korkusudur. Bu kadar korku yaşayan kadın zaman zaman sinirli asabi olabilir. Tüm baba adaylarını annelerin hamilelik dönemlerinde onlara destek olmalı ve anlayış göstermelidir.
HAMİLE EĞİTİM PROGRAMI
Ülkemizde henüz yerleşmeye başlayan hamile eğitimi egzersizi, anne ve baba adaylarına Fiziksel ve Psikolojik yönden hamilelikle ilgili bilgilerin verildiği bir programdır. Bu programlarda jinekolog, çocuk doktoru, psikolog ve fizyoterapistler birlikte çalışmaktadırlar.
Öncelikle fiziksel olarak; kalp-damar uyumu, kas gücünün devamı ve kilo kontrolü açısından bilgiler verilir,
Psikolojik eğitime; gevşeme eğitimi ile başlanır. Kendine güven, korkuların giderilmesi diğer işlenecek konulardır. Psikolog; hamile annenin psikolojisi, süt çocuğu psikolojisi, emzirme dönemi, bebeğin psikolojisi gibi konularda bilgiler vermektedir.
Bazen hamile eğitim merkezleri tüm hamilelere kişiye özel eğitim programı düzenler. Bu tür eğitimler yurtdışında verilmektedir. Özellikle 60’lı ve 70’lı yıllarda bu eğitimler çok modaydı. Günümüzde yeniden aranılır eğitimler haline geldiler.
Örnek Bir Ders Programı:
Hamilelikte kas, iskelet sistemi değişiklikleri (karın kasları, çatlaklar, göğüs)
Hamilelikte psikolojik destek
Hamilelikte cinsel hayat
Doğum (video ile eğitim)
Doğum sırasında solunum yöntemleri
Doğum sırasında eş tarafından yapılması gereken masaj yöntemleri
Diyetisyen tarafından hamilelik ve lohusalık diyeti
Doğum komplikasyonları (dikişli, vakum, forceps uygulamaları)
Özürlü çocuğun önceden tanısı
Yeni doğan çocukta yapılması gereken testler
Yeni doğan bebeğin bakımı, beslenmesi, emzirmenin önemi
Yukarıdaki konularda hamilelere ve eşlerine bilgi verilmektedir.
Uzman Psikoloj Alanur ÖZALP
YASAL UYARI : www.gelisimuzmani.com'un içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. www.gelisimuzmani.com sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitemizdeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır.