İnsan organizması sürekli olarak bir denge içerisinde olmaya çabalar. Bu dengeyi bozacak tehlikelere karşı bir tepki ya da bozulan dengeyi yeniden düzeltme çabalarının başarısızlığa uğrama sonucu ortaya çıkan, korku ile karışık bir tepki ve duygu durumuna kaygı diyebiliriz. Kaygılanma durumunda dışarıdan korku yaratan bir uyaran almasına gerek yoktur. Çünkü korku bu tepkinin içindedir.
Bütün çocuklarda kaygı durumu olabilir. Ancak kişiliğin işleyişini engelleyen kaygı normal dışıdır.
Belirtileri:
- Devamlı bir huzursuzluk, endişeli bir yüz ifadeleri vardır.
- Her an gelebilecek bir tehlikeye karşı adeta savunmada beklerler. Bu düşüncelerinden doğan bir gerginlik vardır.
- Fazla hareketlilik vardır. Çünkü erken hareket etmenin onu koruyacağı inancı içindedirler.
- Eşyalarının ve vücutlarının belirli kısımlarını çiğnerler ve sık sık ısırırlar.
- Çoğunda çeşitli konuşma özürleri vardır.
- İştahsızdırlar.
- Geceleri rahat uyuyamazlar. Korkulu rüyalar görürler ve sık sık korku ile uyanırlar.
- Gece ağlamaları çok sık görülür.
- Kendilerini korumak endişelerini taşıdıklarından saldırganca davranış gösterirler.
- Fazla bağımlıdırlar çünkü endişelerinden doğan korku nedeniyle güvenebileceği bir koruyucunun yanında olmasını isterler.
Nedenleri:
• Kaygının en temel nedeni yanlış eğitimdir.
• Çocuk eğitiminde korkutma yöntemini kullanmak. Bu çoğu zaman çocuğu istediği gibi yönetemeyen, çocukluğun verdiği fazla enerji ile çok hareketli olan çocukları bastırmak için onu çeşitli şeylerle korkutmak şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Örn: Eğer sen yaramazlık yaparsan ben evi terk ederim ya da bizim evde cin var yaramazlık yaparsan cin seni çarpar, öcü seni yer vs.
• Çocuğu aşırı koruma davranışı çocuğun teşebbüs gücünü kıracağından ve kendine özgüven kazanamayacağından “-ben yapamam, başaramam vs.” yanımda mutlaka birileri olmalı düşüncelerinin yaşanması
• Çocuğa geleceği hakkında yanlış telkinler verilerek çocuğu endişeye düşürmek. Ör: derslerine çok çalışıp başarılı olamazsan biz öldükten sonra sokakta kalırsın gibi.
• Çocuğa korkunç yaşantılar yaşatma. Ör: Ceza olarak karanlık bir odada yalnız başına bırakma vs
• Yetişkin beklentilerinin çocuk için ulaşılmaz olması.
Uzman Pedagog Didem KÜT
YASAL UYARI : www.gelisimuzmani.com'un içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. www.gelisimuzmani.com sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitemizdeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır.