Yalan bir toplumda karşılıklı güven duygularını yıkan ve insanları birbirine güvensiz yapan, başkalarını aldatmak maksadıyla kasıtlı olarak, bir amaca varmak için düzenlenmiş ifadelerdir.
5 yaşına kadar ya da ilk gerçeği ayırt edene kadar yalan söylemesi doğaldır. Bu dönemde yanlış ifade edilenlere “yalan” demek yerine “yanlış” demek daha doğru olur.
Bunlara algılama hataları olarak bakmak gerekir. 6-7 yaşına kadar çocuk bir şeyi kesin olarak anlatamaz.
Olay durum, nesne ya da kişileri abartır. Örneğin ilk defa fil gören bir çocuk,´Fil bizim evden de büyüktü.´ diyebilir. Çünkü çocukta çok, az, büyük, küçük, uzak, yakın ve zaman kavramları gelişmemiştir. Bu kavramlar gelişinceye kadar bazı yanlış ifadeler kullanabilir.
Yalanın çeşitleri vardır:
Hayali yalanlar: Çocuk aptalca bulduğu aynı fikirde olmadığı şeylerden korkar ve o zaman hayal ile gerçeği karıştırabilir.
Taklit yalanları: Ana-babanın olayları renklendirmek, ilgi çekmek için söylediği yalanlar çocuklarda yalanı öğrenme davranışı gösterebilir.
Sosyal yalanlar: En yaygın görülen yalandır. Yetişkinlerin söylediği ve çocuklara söylettiği yalanlardır. Örnek: canı bir davete gitmek istemeyen insanın sosyal olarak tasvip edilecek mazeretler göstererek başka bir yere davetliyim, kendimi iyi hissetmiyorum gibi daveti reddetmesi veya babam evde yok annem evde yok gibi yalanların söylettirilmesi
Dikkat Çekme Yalanları: Çocuklar anne, baba ve öğretmenlerinin dikkatlerini çekmek için onların arzu istek ve eğilimlerine ters düşen davranışları yapmış gibi göstererek dikkat çekerler. Bu durum çocuğun ana, baba ve öğretmeninin ilgisine muhtaç olduğunun göstergesidir.
YASAL UYARI : www.gelisimuzmani.com'un içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. www.gelisimuzmani.com sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitemizdeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır.