Ülkemizde Engellinin tüm sorumluluğunu ailesi, yakınları, yakınları içinde de kadın bireyler yaşamaktadır. Uzmanların bile anlama, tanımlama ve geliştirme konusunda güçlük çektikleri engelliliğin problemleri aileye bırakılmaktadır.
Engelli aileleri, toplumsal bir güç olabilmeleri, engelli haklarının savunuculuğunda yer alabilmeleri, rehabilitasyonla, uzmanla birlikte olabilmeleri konusunda ve kapasite yoksunluğunun oluşturduğu yetersizliğin giderilmesinde, engelli ayrımcılığı ile mücadele edebilme ve yaşamı planlamada yer alabildiklerinden dolayı engelli yaşamında çok önemlidirler
Engelli birey yakınları, bir kriz durumuyla karşı karşıya kalan ve çözüm arayan bireyler olarak değerlendirilmelidir.
Genelde ilk başlarda yaşanan şok ve suçluluk duygularından sonra reddetme, pazarlık, kabullenme ve uyum sağlama gerçekleşir.
Bununla birlikte ailelerin sıralı şekilde belirlenen süreçlere ve zamanlamaya uymalarını beklemek gerekmemektedir.
Engelli bir çocuğa sahip olma aile sistemlerini değişik şekilde etkileyecektir. Önemli olan ailenin probleme karşı tutumlarını ve problemle başa çıkmak için benimsediği çözümleri anlayarak, bu çözümlerin güçlendirilmesinde veya etkin hale getirilmesinde yardımcı olunmasıdır.
Çocuğun engelini anlamak ve kabullenmek, engeli ortadan tabiki kaldırmayacaktır. Ancak aile çocuğu kabullendiğinde, çocuğun eğitimle göstereceği gelişme zenginleşecektir.
Her aile bu probleme değişik duygusal tepkiler göstermektedir. Yeni davranış şekilleri göstermeleri de değişik hız ve biçimde olmaktadır.
Bu nedenle aile desteği de genel sınıflamalarla değil, her ailenin ihtiyacına göre bireysel olarak planlanmalı ve uygulanmalıdır.
Ailenin, çocuğun özrünü tanılaması ve kabullenmesi süreci çok zor bir süreçtir. Kabullenme aktif ve devamlı bir süreç olup, problemi tanıma, anlama ve çözmek için bilinçli çaba göstermesi gerektirmektedir.
Bu dönemde karşılaşılan en önemli sorunlar şunlardır:
1- Kabullenme sürecinin hızlanmasını sağlayacak profesyonel destek noksanlığı,
2- Başvurulacak doğru profesyonel kişilerin bulunmaması,
3- Düzenli, sürekli ve güvenli eğitim ve sağaltım kurum ve kuruluşlarının bulunmayışı,
4- Hazırlanan eğitim ve sağaltım programlarının uygulanışında sorunlar yaşanması,
5- Engelli bir çocuğun doğuşu ile aile dengelerinde meydana gelen bozulmalara yardımcı olacak kurumlar bulunmaması
Engelliyle yaşama süresince karşılaşılan sorunlar:
1- Engelliliğin aileye getirdiği ekonomik yük çok fazladır.
2- Engelli ayrımcılığının toplumsal boyutlarını belki de engelliden çok ailesi hissetmektedir.
3- Engelli yakını uzun süreli bakımlarda fiziksel ve ruhsal sağlığını kaybetmeyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu bağlamda engelli yakını kadınların etkilenimi daha fazladır.
4- Koruyucu hekimlik uygulamalarından yeterince yararlanamamaktadır.
5- Toplumsal engeller ortadan kaldırılmadığı sürece ‘kapasite noksanlığına bağlı yetersizliklerin’ giderilmesinde tüm yük engelli yakınındadır.
YASAL UYARI : www.gelisimuzmani.com'un içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. www.gelisimuzmani.com sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitemizdeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır.