DAĞCILIK
Belirli bir takım ilke ve kurallara dayalı olarak dağlarda yapılan yürüyüş , kampçılık ve tırmanış sporudur .DAĞCI,Kayada , karda ve buzda dağın ve doğanın bir takım zorluklarını, dağcılık araç ve gereçleri kullanarak aşıp doruğa ulaşan ya da ulaşmayı amaçlayan kişidir.
DAĞCILIK ÇEŞİTLERİ
1 . ALPİNİZM
1.1. Alpin Stil: Amaç doğrudan zirvedir. Zirveye mümkün olan en kısa sürede gidilir ve dönülür.
1.2. Günlük Yürüyüş( Hiking ) : Dağda sabah başlayıp akşam biten günübirlik yürüyüştür .
1.3. Kamplı Etkinlik( Trekking ) : Dağda çadır kamplı olarak yapılan yürüyüşlerdir.
1.4. Expedition : Dağda uzun süreli ve çok amaçlı olarak (zirve tırmanışları, araştırma gezileri ve tırmanışları vb.) yapılan etkinliklerdir.
1.5. Ferrata : Kayaya sabitlenmiş metal merdivenleri kullanarak tırmanmaktır .
2 . SPORTİF TIRMANIŞ ( SPORT CLIMBING ) : Genellikle kaya üzerinde ya da yapay duvarlarda yapılan tırmanış şeklidir . kendi içinde 4 ana kısma ayrılır .
2.1. Bouldering : Yerden fazla yükselmeden kaya tırmanma tekniklerini kullanarak kaya üzerinde yapılan
antrenmandır .
2.2. Kaya Tırmanışı : Kaya tırmanma tekniklerini ve emniyet malzemelerini kullanarak kaya üzerinde bir ip boyuna (50 mt.) kadar yapılan tırmanma şeklidir.
2.3. Uzun Duvar Tırmanışı : K aya tırmanma tekniklerini ve emniyet malzemelerini kullanarak bir ip boyundan daha yüksek olan kaya üzerinde yapılan tırmanış şeklidir.
2.4. Yapay Duvar Tırmanışı : Genellikle kapalı alanlarda ( bazen açık havada ) kimyasal malzemeler kullanılarak yapılan sabit veya ayarlanabilen duvar sistemlerini barındıran ve genellikle yarışmalara yönelik yapılmış değişik boyutlarda duvarlardır.
Değişik şekillerde ve değişik aralıklarda basamak ve tutamakları içermektedir . Top rope ( üstten emniyetli ip ) tekniğiyle çalışma yapılmaktadır . Bu tırmanış biçiminde duvara dağcılık teknik malzemeleri yerleştirilmez.
YASAL UYARI : www.gelisimuzmani.com'un içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. www.gelisimuzmani.com sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitemizdeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır.