Üç yaşla dört yaş arasın da bir gerileme olduğu görülebilir. Bu yaşta huzursuzluklar, güvensizlikler iki buçuk yaşın da görülen negatif özellikler tekrar görülmeye başlar, bazı çocuklar da geçici de olsa kekemelik ortaya çıkabilir. Bu yaşta çocuk kararsız hırçındır
Çocuk artık bağımsız olmak ister, çok hareketlidir. Kendini beğenmiştir. Güvensizdir dört yaşındaki çocuk tek bacak üzerinde uzun süre kalabilir. Henüz sekemez. Bunun için altı aya ihtiyacı vardır.
O, giysilerini ilikleyebilir, ayakkabılarını giyebilir, fakat ayakkabı bağlarını bağlayamaz bağlaya bilmesi için bir süre daha geçmesi gerekir hala bir kağıdı köşegen olarak katlayamaz!
Dört yaşında ki canlılık onun çok şey bildiğini sanmamıza neden olsa da bu durum böyle değildir. Henüz öğreneceği çok şey vardır. Bu yaşta çocuk bir adam resmini ayrıntılı olmasa da çizebilir.
4 Yaş Gelişiminin Özellikleri
Fazla yardım görmeden elbiselerini kendi kendine giyebilir, elini yüzünü yıkayabilir, yemeğini dökmeden yiyebilir, suyunu kendisi koyabilir. Tuvalete kendi başına gidebilir, bir büyüğüne haber verir orada biri olsun ister.
Çok hareketli oynar, bir yerden diğerine hızla gider ve gelir. Yaptığı her işte hız ve hareket vardır, hareketsiz duramaz.
Üç tekerlekli bisiklete kolayca binebilir. Top atar, atılan topu kolayca tutar. Tahta bloklarla, kutularla yapılar kurar, bunları oyunlarında kullanır.
Resimlerini özenle çizmeye çalışır, ancak yetişkinler bu resimlerin ne olduğunu kolayca anlayamaz ve bir şeye benzetemezler. Küçük makasla düz bir hat üzerinde kağıt kesmeye çalışır, kalem tutabilir, kağıt katlar, bakarak veya hayal ederek harfleri yazmaya çalışır.
Çok konuşur, dili hiç durmaz. Olayları abartarak anlatır. Hayal ettiği olayları gerçekmiş gibi anlatır. Hayalinde yarattığı kişilerle konuşabilir. Anlamsız kelime dizelerinden kendi kendine tekerlemeler uydurur, söyler.
Yetişkinlerden duyduğu, gördüğü, iyi kötü her şeyi taklit eder. Dili bozuktur, küfür edip kötü sözler söyleyebilir. Başkalarına isim takar, arkalarından bağırır.
Neden, niçin, nasıl gibi ayrıntılı cevap isteyen sorular sorar. Renkleri ayırt eder, adları ile tanır.
Dikkat süresi biraz daha uzar, belli bir yerde 15-20 dakikadan fazla kalırsa sıkılır. Sevdiği, ilgilendiği etkinliklerde daha uzun süre harcayabilir.
Yaşıtlarıyla veya yetişkinlerle sözlü olarak kolayca anlaşır. Hem bedeni ile hem sözle saldırganlık yapabilir. Oyuncaklarını hor kullanır.
Toplum içinde bazen olumlu bazen olumsuz davranır. Arkadaşlarına bazen kabadayılık taslar, gözdağı verip sürekli böbürlenir. Oyun kurallarına uymayı başarır. Bazı kısıtlamaların nedenini anlamaya başlar ve uyum sağlar. Yaşıtları ile grup oyunlarına katılır.
Masal dinlemeyi, kitaba bakmayı, kitabın sayfalarını çevirmeyi sever.